Gaat u ook voor zonne-energie?
Gratis en vrijblijvend offerte op maat.

Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in diverse soorten. De meest voorkomende zonnepanelen worden van kristallijn silicium gemaakt. Hierin is ook weer onderscheid te maken, namelijk tussen monokristallijn en polykristallijn. Beide materialen hebben verschillende eigenschappen omdat er een verschil zit in de afwerking van het productieproces.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen kun je doorgaans herkennen aan de zwarte kleur en doordat ze vaak uit kleine vierkantjes bestaan. Deze zonnepanelen hebben een hoog rendement per vierkante meter. Ze kunnen een rendement halen van 17 procent. Zelfs na tien jaar is het vermogensbehoud nog 92 procent en na 25 jaar ligt dit op 82 procent. Deze zonnepanelen gaan dus lang mee.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen herken je meestal aan de blauwe kleur. Het rendement ligt lager dan bij de monokristallijn zonnepanelen, zo’n 15 procent minder. Het vermogensbehoud ligt na tien jaar op 90 procent en na 25 jaar op 80 procent. Dat is dus lager dan bij monokristallijn zonnepanelen, maar de aanschafprijs is ook lager.

Dunne film (CIS) zonnepaneel

CIS dunne film zonnepanelen hebben vele voordelen. Vanuit esthetisch oogpunt tonen de volkomen egaal zwarte zonnepanelen bijzonder mooi. Maar de belangrijkste reden is dat bij bewolking, enige schaduw of bij een oost/west plaatsing tot wel 10% meer wordt opgewekt dan met kristallijn panelen.

Zonnepanelen Friesland, Oudega Súd West Fryslân
SMA omvormer

Soorten omvormers

Al onze elektrische apparaten werken op wisselstroom. Zonnepanelen produceren echter gelijkstroom. De omvormer zorgt dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom. De wisselstroom wordt via de meterkast geleverd aan het stroomnet. De omvormer is een zeer belangrijk onderdeel van een zonnepanelen installatie. Het is daarom belangrijk om hier een juiste keuze te maken. Omvormers zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Qua werking worden onderstaande groepen het meest aangeboden.

String omvormer

Het Duitse SMA is de meest bekende fabrikant van string-omvormers. SMA gebruikt hoogwaardige componenten voor haar string-omvormers. Zij geven 5 jaar fabrieksgarantie. De levensduur is zo’n 10 tot 20 jaar. De afgelopen jaren zijn er veel Chinese fabrikanten op de Nederlandse markt gekomen met goedkopere string-omvormers. In de basis zitten deze omvormers hetzelfde in elkaar, alleen kosten deze omvormers minder dan een SMA. Het verschil is dat deze goedkopere Chinese omvormers eerder aan vervanging toe zijn en op langere termijn de kosten dus hoger uitvallen, dan wanneer u meteen een hogere kwaliteit kiest.

Omvormer met optimizers

Naast de traditionele string-omvormer zijn er innovatieve en veiligere alternatieven op de markt gekomen. De meest succesvolle is SolarEdge. SolarEdge werkt met een zogenaamde optimizer per zonnepaneel. De optimizer is een regelaar waarmee ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld en beveiligd. De optimizers worden aangesloten tussen de bekabeling van de zonnepanelen. De zonnepanelen met optimizers worden aangesloten op de omvormer van SolarEdge. De optimizers leveren een constante spanning aan de omvormer zodat een hoog rendement (tot wel 25% meer) kan worden gehaald. De omvormer van SolarEdge is hoogwaardiger maar ook eenvoudiger opgebouwd (minder componenten) en kan altijd onder ideale omstandigheden werken. Op de SolarEdge omvormer zit standaard 12 jaar fabrieksgarantie. De levensduur kan meer dan 20 jaar bedragen.

Veel gestelde vragen

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Er zit veel verschil in de prijs en de kwaliteit van zonnepanelen. De kwaliteit van een zonnepaneel zit in de keuze van de materialen, de kwaliteitsnormen tijdens de productie en het minutieus uitvoeren van alle stappen van het productieproces zonder ‘de kantjes er af te lopen’. In de praktijk moet u er rekening mee houden dat goedkopere zonnepanelen waarschijnlijk met minder goede materialen zijn gemaakt. Bij de productie zijn de keuzes van de fabrikant meer gericht op een hoge productie dan op kwaliteit.

BTW zonnepanelen terugvragen

Sinds 2013 kunnen particulieren de BTW op een investering in zonnepanelen terugvragen. Het terugvragen van de BTW is relatief eenvoudig zelf te regelen maar u kunt het ook uit laten voeren door onze partner Stidufa (Stichting duurzaam fiscaal advies). U heeft er dan zelf geen omkijken naar.

Wat is salderen?

Als u zelf energie opwekt met zonnepanelen, gebruikt u de energie eerst voor uw eigen huishouden. Op de momenten dat uw zonnepanelen meer energie opwekken dan u nodig heeft, geeft u de elektriciteit terug aan het elektriciteitsnetwerk. Uw elektriciteitsmeter geeft aan hoeveel u teruglevert. Aan het eind van het jaar wordt de door u afgenomen stroom verrekend met de stroom die u heeft teruggeleverd. Deze verrekening heet salderen.

Moet ik nu zonnepanelen kopen af kan ik beter wachten?

De kwaliteit van de zonnepanelen is momenteel al zeer goed. Ze produceren minimaal 25 jaar schone stroom. De opbrengst van de zonnepanelen gaat nog steeds heel langzaam omhoog. Het is daarom niet waarschijnlijk dat toekomstige panelen dit voordeel gaan compenseren. Ieder jaar dat u als consument wacht, loopt u dus een besparing mis.