Zonne-energie voor ondernemers (MKB)
en agrariërs

Zonnepanelen: een slimme investering

U behaald een hoog rendement en u bent ook nog eens groen aan het ondernemen, wat goed is voor het imago van uw bedrijf. Ondernemers kunnen gebruik maken van de energie-investeringsaftrek (EIA), Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), Milieu investeringsaftek (MIA) en de VAMIL. (In alle gevallen adviseren wij uw accountant te vragen wat exact uw voordeel kan zijn).  Met de EIA kunt u onder bepaalde voorwaarden gebruik maken om 58% van de  investeringskosten af te trekken van de fiscale winst (in 2015 was dit nog 41,5%). Alleen PV-systemen groter dan 25 KW en een aansluiting van maximaal 3x80A komen in aanmerking voor de EIA. Het budget voor 2016 is € 161 miljoen. Om in aanmerking te komen voor deze extra aftrek moet u binnen 3 maanden na de koop (=opdracht aan leverancier) van de zonnepanelen een aanvraag indienen.

Met de KIA kunt u nog eens maximaal 25% extra aftrek in het eerste jaar verkrijgen afhankelijk van de investering. Wij adviseren uw accountant te raadplegen omdat deze u kan wijzen op eventuele andere investeringsregelingen en aftrekposten of voordelen welke op uw situatie betrekking heeft. Bij investering in milieuvriendelijke middelen als zonnepanelen kan een onderneming gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze investeringsaftrek kan enkel worden toegepast wanneer er asbest van het dak van de onderneming wordt verwijderd. Uw onderneming zal een investeringsaftrek van 27% ontvangen voor vervanging van de daken. Voor uw onderneming betekend dit dat er geen vennootschapsbelasting betaald hoeft te worden over 27% van het geïnvesteerde bedrag.

Het is mogelijk om de MIA te combineren met Vamil of KIA, daarentegen is het combineren van MIA en EIA niet toegestaan. Vamil maakt het mogelijk om tot 75% van uw investering in het eerste jaar af te lossen. De afschrijving mag op ieder willekeurig moment plaatsvinden en wordt van de fiscale winst afgeschreven. Op deze manier behaalt uw onderneming een interessant liquiditeits- en rentevoordeel.

Zonnepanelen Yingli met SMA omvormer in Oudega
Yingli zonnepaneel met SMA omvormer in Rutten
Subsidie zonnepanelen 2016
Suntech met SolarEdge

ZZP’er aan huis

De kans is groot dat u met uw bedrijf weinig stroom verbruikt. U mag voor dit verbruik zakelijk zonnepanelen aanschaffen en deze op uw pand plaatsen mits uw bedrijfsruimte als ‘zakelijk’ is aangemerkt op uw bedrijfsbalans. Het is een relatief kleine investering die u snel terug zult verdienen. Terugverdientijden van 2-5 jaar.

VOF / Eenmanszaak (< 50.000 kWh per jaar)
U verbruikt minder dan 50.000 kWh en heeft zware hoofdzekeringen (3 x 80 Ampére). Er kunnen maximaal 225 panelen op uw dak geplaatst worden. Terugverdientijd tussen 6-7 jaar zonder subsidie.

B.V. (< 50.000 kWh per jaar)
U heeft een B.V. in de 25% belastingtariefsgroep en verbruikt 30.000 kWh per jaar. Omdat u met de B.V. in een lager belastingtariefgroep valt is de terugverdientijd hoger dan bij een VOF. U verdient uw investering terug in ongeveer 7-8 jaar.

B.V. (> 50.000 kWh per jaar)
U heeft een B.V. in de 25% belastingtariefsgroep en verbruikt per jaar 80.000 kWh. U kunt waarschijnlijk uw volledige verbruik niet opwekken met zonnestroom omdat uw dak te klein is of de hoofdzekeringen niet zwaar genoeg zijn. Omdat u goedkoop stroom inkoopt (u koopt tenslotte in grote hoeveelheden in) is de terugverdientijd hoger. U verdient uw investering binnen 15 jaar terug. Nog steeds een prima investering, vooral voor ondernemers die op lange termijn willen denken.

Op dit moment is er een subsidieregeling: asbest eraf, zonnepanelen erop.

Meer informatie: www.asbestvanhetdak.nl